Amerikan ihmemaassa (Frank McCourt)

Frank McCourt on minulle yksi mieluisimmista.

Eikä varmasti vähiten suomentaja Juhani Lindholmin ansiosta, sillä suomenkielisen version kieli kulkee ja soi aivan äärimmäisen hyvin. Parasta käännöstyötä mitä olla voi.

 

Amerikan ihmemaassa on jatkoa McCourtin mitä mainioimmalle teokselle Seitsemännen portaan enkeli. Nyt kyseessä olevassa teoksessa kirjailija kertoo elämästään varhaisesta aikuisuudesta keski-ikään. Hän kirjoittaa elämästään irlantilaisena Yhdysvalloissa kaikessa sen moninaisuudessaan: opiskeluistaan, ensimmäisistä vuosistaan opettajana, ensimmäisestä avioliitostaan ja perhe-elämästä, edelleen jatkuvasta painista tiukan katolilaisen kasvatuksen jättämien arvojen (/arpien) ja vapaudenkaipuun  välillä, vanhempiensa vanhenemisesta ja lopulta kuolemasta, köyhyydestä, alkoholista, tekopyhyydestä... McCourt sivuaa lähes kaikkia mahdollisia asioita, minkä kanssa me jokainen painiskelemme.


Mitä järkeä on opiskella, kun suoraan peruskoulusta töihin menneet saman kylän pojat ovat olleet jo kymmenen vuotta töissä samalla, kun minä olen kituuttanut köyhimmän kansanosan pohjimmaisena syöden halvinta ruokaa mitä kaupasta saa.

Onko olemassa sellaista pistettä, jossa vierailulla olevan oman äitinsä voi heittää ulos talosta jos tämä ei osaa käyttäytyä?

Mitä järkeä on mennä naimisiin, kun voisin mennä oman mieleni mukaan – olla vapaa?

Miksi en ottaisi vielä kolmatta lasillista? Kuka sen kieltää. Olen aikuinen ihminen.


Haluaisin mennä ripille, mutta jos menen, pappi pyörtyy syntieni määrästä ja joudun piispan puhutteluun. Ja olisin synninteossa kuitenkin heti kirkosta ulos käveltyäni.

Kuolisinpa hitaan kuoleman, jotta ehtisin pyytää anteeksi tekemäni synnit.

 
Jaksaisinpa olla kärsivällinen ihmisille, jotka ansaitsisivat, kiukuttelevat aikuiset ihmiset, tulla vain läimäistyksi teepussilla silmiensä väliin.

Jos minulla olisi yhtä valkoiset hampaat ja hyvä iho kuin noilla muilla...


Oma maa vai muu maa?

Millä elämässä on merkitystä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.